vrijdag 14 september 2012

BYOD in school

Bring Your Own Devices (BYOD)

BYOD, wat betekent het? In engels: Bring Your Own Devices. Het betekent dus dat de leerlingen hun eigen apparatuur mee naar school mogen nemen. Het is een project dat in Amerika is opgezet. 

Vooral in het middelbaar onderwijs lopen leerkrachten tegen het probleem aan dat leerlingen telefoons, iPod's, etc. meenemen naar de les. Waarom ze dan niet gebruiken voor het onderwijs?
Hieronder staan twee filmpjes over het project BYOD.

Zoals in de filmpjes duidelijk gemaakt wordt, mogen de kinderen hun tablets, telefoons en laptops meenemen. Deze apparaten worden ingezet om dingen op te zoeken, berekenen, presentaties te maken, etc. 

De vraag die vast meteen bij u te binnen schiet is: Gaan de leerlingen dan geen spellen spelen op het internet? Het antwoord is nee. De leerlingen loggen in op het beveiligde WiFi-netwerk van school. Dit netwerk is zo ingesteld, dat leerlingen alleen de juiste sites kunnen bezoeken. Wanneer ze proberen hun social media account of spellen te openen, krijgen ze een foutmelding op hun scherm. Natuurlijk mogen deze apparaten niet tijdens een proefwerk gebruikt worden.

Naar mijn mening is dit, vooral voor het middelbaar onderwijs, maar ook voor de bovenbouw van het basisonderwijs, een super project. Tegenwoordig lopen pubers/tieners de hele dag met hun telefoon in handen. Whatsappen, pingen, tweeten en facebooken de hele dag door. Sommige nemen hun telefoons zelfs mee naar bed, dus waarom niet mee naar de klas?
Op die manier sluit je perfect aan bij de belevingswereld van de kinderen. Het WiFi-netwerk houdt de manier van werken overzichtelijk. Zo voorkom je dat ze de apparaten gebruiken voor de verkeerde dingen. Ik zou zeggen; laten we zo snel mogelijk een beveiligd WiFi-netwerk aanmaken op de scholen en laat die tablets maar komen!

Southpark & BYOD.


Bronnen:
http://www.wat-betekent.nl/wat-betekent-byod/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten