dinsdag 4 september 2012

iPad in het onderwijs

iPad in het onderwijs

De iPad, hij veranderde het mobiele computer-landschap volledig. De toegankelijkheid van het internet werd steeds sneller en dichter bij de hand. Waarom deze dan niet inzetten in het onderwijs. Voordat je de iPad wilt introduceren in de klas, zul je je moeten afvragen: wat wil ik ermee? Je wilt bijvoorbeeld leerlingen de mogelijkheid bieden om informatie snel op te zoeken, te verwerken en te presenteren.

Apps
Op een tablet kun je apps downloaden. Dit zijn programma's die je gratis of tegen een vergoeding op je iPad kunt zetten. Voor bijna alles wat je kunt bedenken bestaat tegenwoordig een app. Dus ook voor onderwerpen die inzetbaar in het onderwijs. Op de site www.ipadindeklas.nl hebben ze een heel handig overzicht gemaakt van bruikbare apps per vakgebied. De moeite waard om eens even te kijken dus!


Een les met de iPad
Alleen een app gebruiken in de klas, maakt het nog niet tot een goede les. Als leerkracht moet je goed voorbereid zijn en weten wat je ermee wilt bereiken en wanneer je de iPad wilt inzetten. Je zult zelf moeten weten hoe de iPad werkt, de leerlingen duidelijk aangeven hoe en waar ze bronnen kunnen zoeken, wat wel en wat niet kan etc. 
Bovengenoemde site, www.ipadindeklas.nl, geeft een stappenplan voor het creƫren van een les met de iPad. Zeer handig voor jou als leerkracht.

Vervanger van schoolboeken?
Naar mijn mening kan de iPad niet volledig de schoolboeken nog niet volledig vervangen. Dit kan volgens mij alleen wanneer...

  • Alle methodes moeten beschikbaar zijn als e-book. Dit zijn digitale boeken. De werkboeken zullen sowieso niet vervangen kunnen worden. Schrijven blijft een belangrijk onderdeel van de motorische ontwikkeling van het kind.
  • De school zal een beschermd WiFi-netwerk moeten opzetten, dit om te voorkomen dat leerlingen op 'verkeerde' sites gaan. Dit netwerk blokkeert dat soort websites. 
  • Alle leerlingen van de school zal een iPad moeten hebben, dit kost heel veel geld. Geld wat vaak niet beschikbaar is...


Op youtube vond ik het volgende filmpje over een kleuter die leert met de iPad. Misschien eens interessant om te bekijken!Liefs, juf Janou.


Het onderwijs heeft de iPad ontdekt. Op verschillende Montessorischolen in Nederland wordt de tablet ingezet om te leren lezen, schrijven en rekenen. Casper Meijer neemt de proef op de som.


www.wereldomroep.nl
Bronnen:
www.wereldomroep.nl
www.ipadindeklas.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten