donderdag 18 oktober 2012

TPACK


TPACK The Game
Technological Pedagogical Content Knowlodge

Het TPACK-spel is een nieuwe manier om ICT in het onderwijs te integreren. Dit spel is bedoeld voor leerkrachten om een les op een andere manier in elkaar te zetten. Om te beginnen hebben we het volgende filmpje bekeken.
Het spel bestaat uit drie soorten kaartjes.
  1. Blauw: de content van de les
  2. Paars: de ICT werkvorm
  3. Geel: de didactische werkvorm
Daarna zijn we aan de slag gegaan met de opdrachten. Dit waren er 3. Hieronder werk ik de opdrachten uit en vertel ik wat we gedaan hebben. De opdrachten werden uitgevoerd in groepjes van 4/5.



Opdracht 1
Je gaat nu bepalen hoe je de les vorm gaat geven. Je hebt ongeveer 15 minuten de tijd om een blauw kaartje ui te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld het onderwerp 'Soep maken' zijn.
Daarna trek je een paars (ICT-werkvorm) en een geel (didactische werkvorm) kaartje. Dit kunnen bijvoorbeeld 'sociale netwerken' en  'zelfstandig werken' zijn. Dit is namelijk de combinatie die wij voor ons hadden. Nu stel je jezelf de vraag hoe je een les vorm gaat geven met deze 3 elementen.

Wanneer je dit gedaan hebt, koppelen de subgroepjes hun ideeën terug aan de grote groep. 

Opdracht 2
Je krijgt nu de kans om een ander ICT kaartje/werkvorm te kiezen die beter bij het onderwerp past dan je vorige getrokken kaartje. Je mag natuurlijk ook je oude kaartje houden. Wij hebben ervoor gekozen om het 'sociaal netwerk' kaartje in te wisselen voor 'wiki'

Mindmappen --> Over het recept, ingrediënten
Zelfstandig werken --> Recept opzoeken
Wiki --> Recept delen, variaties
Stemmen eventueel
Soep maken --> Maken


Ook hierna wordt er weer klassikaal terug gekoppeld.

Opdracht 3
Nu ga je zelf een content bedenken en gebruik je zoveel mogelijk ICT toepassingen (paarse kaartjes). Daarna trek je een didactische werkvorm erbij (geel kaartje).

Onze content was: Dierendag
Didactische werkvorm: onderzoek gericht leren.
ICT werkvormen:
  • Mindmapper
  • presentatie software
  • videoclips
  • wiki
  • digitale camera
  • interactief digitaal bord
Ook hierna worden de ideeën weer uitgewisseld met de hele groep. Onze les zag er dus uiteindelijk zo uit:

Dierendag
1) Beginnen met video over dierendag of mindmap
2) heeft te maken met 1
Waar willen jullie meer van weten?
Groepjes maken van max 3 personen.
Onderzoeksgericht leren door informatie te zoeken:
- wiki
- samen via digibord
- foto's maken van dieren, en wandelen (hierbij dieren nodig)

Afsluiting
- presenteren
- wiki samen maken

Conclusie
TPACK is een leuke vernieuwende manier om een les eens anders in elkaar te steken. Hierdoor ga je ook naar bepaalde dingen anders kijken. Een aanrader om als leerkracht eens te doen!






vrijdag 21 september 2012

Minor Digicoach


Digicoach The Game

Ik volg nu in mijn laatste jaar de minor digicoach, deze is anders opgezet dan alle andere minoren binnen de PABO. Het is de bedoeling dat wij als deelnemers een eigen virtueel digitaal onderwijskundig adviesbureau opstarten, vanuit een eigen visie op het onderwijs om zo scholen te helpen om zich klaar te stomen voor de 21e eeuw. 

Alle informatie wordt verzameld op een wordpress pagina. Hier vindt u alle websites van de adviesbureaus, netwerken en persoonlijke blogs, opdrachten en beoordelingen. Voor ons als deelnemers is het handig dat je via één gezamelijke sites, naar de vele opgezette sites kunt binnen een klik. Het werd namelijk niet meer overzichtelijk om al die sites zelf te onthouden.

Een van de opdrachten is deze blog. Hierop publiceer ik posts over Nieuwe Media in het onderwijs. 

Ik houd de informatie vrij compact, omdat het voor onszelf ook een heleboel is wat er op ons af komt. Hopelijk heb ik u nu voldoende geïnformeerd.

Veel plezier!

Juf Janou



woensdag 19 september 2012

sQula


sQula op je tablet
Tijdens het zoeken voor een leuke educatieve app voor leerlingen kwam ik de app 'sQula' tegen. Ik vond hem zo leuk en leerzaam dat ik hem even wilde delen met jullie. De app, die overigens ondersteund wordt door CITO, bestaat uit een bordspel, wat je kunt spelen met 2 tot 6 spelers van het niveau groep 4 t/m 8, vmbo-gt, vmbo-bk, havo/vwo of ouder. Dit kun je per speler instellen. Je krijgt dus altijd een vraag gesteld op je eigen niveau. 



Wanneer je aan de beurt bent, wordt er gegooid met de dobbelsteen. Dit doet de app voor je. Je kunt met je pion alle kanten op op het bord. Zet je drie stappen vooruit, kun je kiezen uit een geschiedenis vraag. Zet je drie stappen naar links, krijg je een rekenvraag en naar rechts een spelling vraag. Per vakgebied staat het aantal punten wat je bij die vraag kunt verdienen. Degene die uiteindelijk aan het eind de meeste punten heeft, wint. 

sQula in de klas
Daarnaast bestaat sQula niet alleen uit een app. Er bestaat niet alleen een online leerprogramma voor thuis, maar nu ook voor op school. sQula in de klas is bedoeld om de methode lessen te verrijken en een speelse aanvulling te geven. Dit kan individueel, in groepjes of klassikaal. Omdat sQula in de klas methode onafhankelijk is, is deze inzetbaar op praktisch alle scholen in Nederland. De leerkracht kan de resultaten van de klas als totaal en per leerling bekijken.


Leuk leren voor de kinderen, leuk lesgeven voor de leerkracht.

Op www.scholen.squla.nl vond ik alle ingrediënten van sQula in de klas op een rij:

  • Motiverende leeromgeving
  • Methode onafhankelijk
  • Leuke en leerzame quizzen
  • Heldere uitleg
  • Extra oefening
  • Extra uitdaging
  • Spannende wedstrijdjes
  • Samenwerken in teams
  • Heldere rapportage/leerlingvolgsysteem
  • Scorebord voor klassen
  • Meer dan 20.000 vragen over de lesstof
  • Geschikt voor digibord
  • Compleet aanbod
    (Rekenen, Taal, Engels, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuur & Techniek, Topografie)
  • Meer dan honderd categorieën
    (o.a. Spellingsregels, Breuken en Topografie Drenthe)

Ik ben er enthousiast over geworden, hopelijk jullie nu ook!

Groetjes,

Juf Janou.



Bron: http://scholen.squla.nl/informatie

zaterdag 15 september 2012

Draw Something (4School??)

Draw Something (4School)


Draw Something, wie kent het net? Het leuke verslavende spelletje voor op je telefoon of tablet. Je tegenstander probeert het door jou getekende woord te raden. Hiermee verdien je munten om uiteindelijk meer kleurtjes te kunnen kopen. 
Probeer zo ver mogelijk te komen. Eén fout geraden woord en je bent weer terug bij ronde 1...

Draw Something, niet alleen ontzettend leuk en vooral verslavend, maar ook zeer educatief. Zo bestond er eerst alleen een Engelse versie van het spel. Genoeg kinderen uit mijn stageklas die dit spelletje speelden. Woorden die ze geraden hadden, maar waarvan ze niet de Engelse benaming wisten, vroegen ze aan hun ouders. Zonder dat ze het in de gaten hadden, leerden ze Engelse woorden. 

Naar mijn mening zou Draw Something er goed aan doen om een app 4 school uit te vinden. Met vooral korte simpele woorden. De leerlingen kunnen tegen elkaar spelen zonder dat ze in de gaten hebben dat ze een andere taal leren en creatief bezig zijn. Draw Something hoeft van mij niet alleen in het Engels, laat die Franse en Duitse versie ook maar komen! Ook leerlingen in het middelbaar onderwijs spelen dit spel. En zeg nou eerlijk, wie niet?! 



Bron: Eigen ervaring met de app Draw Something.

vrijdag 14 september 2012

BYOD in school

Bring Your Own Devices (BYOD)

BYOD, wat betekent het? In engels: Bring Your Own Devices. Het betekent dus dat de leerlingen hun eigen apparatuur mee naar school mogen nemen. Het is een project dat in Amerika is opgezet. 

Vooral in het middelbaar onderwijs lopen leerkrachten tegen het probleem aan dat leerlingen telefoons, iPod's, etc. meenemen naar de les. Waarom ze dan niet gebruiken voor het onderwijs?
Hieronder staan twee filmpjes over het project BYOD.

Zoals in de filmpjes duidelijk gemaakt wordt, mogen de kinderen hun tablets, telefoons en laptops meenemen. Deze apparaten worden ingezet om dingen op te zoeken, berekenen, presentaties te maken, etc. 

De vraag die vast meteen bij u te binnen schiet is: Gaan de leerlingen dan geen spellen spelen op het internet? Het antwoord is nee. De leerlingen loggen in op het beveiligde WiFi-netwerk van school. Dit netwerk is zo ingesteld, dat leerlingen alleen de juiste sites kunnen bezoeken. Wanneer ze proberen hun social media account of spellen te openen, krijgen ze een foutmelding op hun scherm. Natuurlijk mogen deze apparaten niet tijdens een proefwerk gebruikt worden.

Naar mijn mening is dit, vooral voor het middelbaar onderwijs, maar ook voor de bovenbouw van het basisonderwijs, een super project. Tegenwoordig lopen pubers/tieners de hele dag met hun telefoon in handen. Whatsappen, pingen, tweeten en facebooken de hele dag door. Sommige nemen hun telefoons zelfs mee naar bed, dus waarom niet mee naar de klas?
Op die manier sluit je perfect aan bij de belevingswereld van de kinderen. Het WiFi-netwerk houdt de manier van werken overzichtelijk. Zo voorkom je dat ze de apparaten gebruiken voor de verkeerde dingen. Ik zou zeggen; laten we zo snel mogelijk een beveiligd WiFi-netwerk aanmaken op de scholen en laat die tablets maar komen!

Southpark & BYOD.


Bronnen:
http://www.wat-betekent.nl/wat-betekent-byod/

Passend onderwijs

Passend onderwijs

Passend onderwijs, een term wat je vaak hoort. Maar wat is het eigenlijk? De naam zegt het eigenlijk al: onderwijs dat past bij het kind. Ook wel eens onderwijs op maat genoemd. Ieder kind is uniek, of uw kind nu extra zorg nodig heeft of niet.

'Hoe moet ik me dit nou voorstellen in de praktijk?' is vast een vraag die bij u op komt. Ik geef u daarom een aantal voorbeelden hoe ik passend onderwijs in het dagelijks onderwijs meemaak.

Instructie groepen
Niet alle leerlingen zitten op hetzelfde niveau. De een heeft meer instructie nodig dan de ander. Vandaar dat er gewerkt wordt met instructie groepen. Zo wordt er vaak gesproken van de verlengde instructie groep (VI), grote groep (normale instructie) en de vooruit groep (VG). Leerlingen die zelfstandig de opdrachten kunnen maken zitten in de VG. Zij kunnen zelf aan de slag zonder uitleg. Zo voorkom je dat zij zitten te wachten tijdens uitleg die zij allang begrijpen. Daarna geef je als leerkracht de "gewone" hoeveelheid uitleg. Hierna kan de grote groep aan de slag. Nu blijven er een aantal leerlingen over die meer uitleg en begeleiding nodig hebben, de VI-groep. Aan deze kinderen geef je verlengde instructie en ga je samen opdrachten maken. Ook deze kinderen laat je op een gegeven moment zelf een opdracht maken, die je daarna samen controleert. In de tussentijd heb je de mogelijkheid om de rest van de klas te helpen/observeren/complimenteren.

Sommige methodes maken al gebruik van deze groepen, bijvoorbeeld de technisch lezen methode 'Estafette'. Zij geven leesonderwijs op maat. Estafette werkt met 3 aanpakken:

- Aanpak 1 - verlengde instructie.
- Aanpak 2 - normale instructie
- Aanpak 3 - zelfstandige groep

Op de afbeelding zie je hoe zo'n les gerealiseerd wordt.


Manieren van instructie geven
Er wordt gebruikt gemaakt van verschillende manieren van instructie geven en samenwerken. Zo heb je:


  • De grote kring/kleine kring, ook wel de binnen- en buitenkring genoemd. 
  • Werken in groepjes
  • Werken in tweetallen
  • Klassikaal werken
  • Zelfstandig werken
  • Het gebruik van coöperatieve werkvormen (activerende werkvormen)

Ik vind zelf passend onderwijs goed werken. Drie instructie groepen is goed te realiseren en leerlingen krijgen het onderwijs aanbod wat bij hen past. Wel ben ik van mening dat je het speciaal onderwijs niet kunt afschaffen. Er blijven leerlingen die zo speciaal zijn, dat zij zelfs met het principe van passend onderwijs niet mee kunnen. Zij hebben meer zorg nodig en individuele aandacht. Voor die leerlingen is speciaal onderwijs de perfecte oplossing. Zij kunnen niet meedraaien in het reguliere onderwijs, ondanks deze manier van werken. 


Hieronder een grappige sketch gemaakt door Kees van Amstel en Dian Liesker voor Leraar24 (leraar24.nl) van de NTR over het passend onderwijs ;) 



Bronnen:
http://www.ouders.net/school-en-thuis/passend-onderwijs.html
http://www.sopoh.nl/obstovercirkel/asp/tom_overzicht.asp?sMenu_id=8
http://www.estafette-lezen.nl/web/Over-Estafette/Zo-werkt-het/Organisatie.htm

Yurls voor jouw klas


Yurls

Voor als u er nog nooit van gehoord heeft, geef ik eerst een korte uitleg. Wat is yurls? Yurls.net is een website waar je gratis je favoriete websites, filmpjes, tools, spellen, etc. kunt verzamelen en ordenen op je eigen pagina.

Wat heeft Yurls nu te maken met onderwijs? Veel. Het is leuk en handig om een yurls-pagina te maken van jou school of klas. Zelfs al ben je slecht met computers is een yurls-pagina makkelijk te creëren. 

Als je andere yurls bekijkt en je ziet iets wat je erg handig vindt, is dit met een klik op de knop toegevoegd aan jou eigen pagina. Deze verzamelde tools kun je handig ordenen. 

Klassenyurls
Zelf ben ik begonnen met een klassenyurls. Hier zet ik allemaal spellen, informatie, tools die handig zijn voor mijzelf of voor mijn groep. Dingen die ik bijvoorbeeld snel bij de hand wil hebben voor het smatboard. Denk aan stoplicht, timetimer, gedrags-/geluidsmeter, etc. 

Veiligheid
Wat ook heel fijn is, dat u uw yurls-pagina kunt instellen als startpagina op de computers in de klas. Wanneer kinderen op de computer mogen werken, kunt u vertellen dat ze alleen op die pagina mogen en niet vrij op internet. U kunt er educatieve spellen opzetten en deze categoriseren per vakgebied. Zo kunt u kinderen die klaar zijn met hun rekenwerk, spellen laten spelen op de computer die onder het kopje 'Rekenen' staan op uw klasenyurls. Zo weet u zeker dat de kinderen geen gewelddadige of onnozele spellen gaan spelen. 

Huiswerk en toetsen
Zelf wil ik op mijn yurls pagina ook weergeven wanneer de kinderen het huiswerk af moeten hebben en wanneer welke toetsen zijn. Zo hoeven ouders niet altijd de agenda van de kinderen te controleren, maar kunnen ze gewoon op de klassenyurls kijken. Dit kunt u ook doen met informatie-/ouderavonden, schoolreisjes, etc. Gewoon als reminder dat het er is.

Hieronder een voorbeeld van mijn klassenyurls, die overigens nog onder constructie is.



Bronnen:
www.yurls.net

donderdag 6 september 2012

O21 Spel


Recensie O21 spel

Voordat ik deze recensie schrijf, moet ik u bekennen dat ik geen goed beeld heb van het volledige spel. Het O21 spel, dat bedoeld is voor leerkrachten en schoolleiders, heeft ruim 40 stellingen die leidraad bieden in de discussie rondom jouw visie op onderwijs in de 21ste eeuw. De volgende zeven “skills” staan gedurende het spel centraal:

·         Samenwerken
·         Probleemoplossend vermogen
·         ICT-geletterdheid
·         Creativiteit
·         Kritisch denken
·         Communiceren
·         Sociale en culturele vaardigheden.

Deze skills staan apart beschreven op kaartjes, met een aantal steekwoorden. Deze kaartjes zijn ervoor bedoeld om je aan het denken te zetten over een bepaalde vaardigheid. Naast deze kaartjes zijn er ook zoals bovengenoemd ruim 40 stellingen over het vernieuwende onderwijs. Door middel van stemkastjes bij het Smartboard of mensen met hun smartphone, tablet, iPad of laptop te laten stemmen via www.mentimeter.com, krijgt u een perfect beeld over de meningen van deze stellingen. Deze zijn ervoor bedoeld om een discussie op te wekken binnen uw team en inzicht te geven in uw onderwijs.

De link tussen de naam ‘spel’ en de kaartjes en stellingen heb ik helaas niet kunnen ontdekken. Dit misschien omdat wij het spel als “tussendoortje” in de minor Digicoach gekregen heb, en dit onderdeel dus gemist hebben. Of het spelelement er daadwerkelijk in zit, durf ik niet te zeggen. Dit is voor mij ook de reden dat ik het spel zelf niet zou aanschaffen. Misschien word ik van mening veranderd als ik het spel volledig “gespeeld” heb. Wel is het een perfecte manier om inzicht te krijgen in de ‘21st Century Skills’, waarom deze nu juist belangrijk zijn voor deze maatschappij en de mogelijkheden binnen het onderwijs.

Productomschrijving
Handleiding
Kartonnen doosje van 7,5x15x2
51 kaarten van 7,5x15
In kleur gedrukt

woensdag 5 september 2012

Het Smartboard


Het Smartboard in het onderwijs


Ze komen er steeds meer, bijna alle scholen hebben ze; het smartboard. Maar wat kun je ermee? Mij is vaak opgevallen dat het smartboard in veel klassen “maar wat bij hangt”. Het wordt gebruikt als een gewoon krijtbord of white-board. Als het op die manier gebruikt wordt, waarom zou je dan je krijtbord weghalen? Daar kun je namelijk ook op schrijven en kan tenminste nooit uitvallen! Toch is het smartboard erg in trek, en terecht! Waarom? Hieronder staan de voordelen, maar ook de nadelen van een smartboard.


Wat zijn de voor en nadelen van een smartboard?
Nadelen

  • De kosten van het digitale schoolbord zijn vrij hoog. Zo zijn de goedkoopste modellen ongeveer €2000,-. Wanneer je alle randapparatuur en de installatie erbij gaat berekenen zit je al minstens op €3000,-.
  • Je moet natuurlijk wel weten hoe je met dit bord om moet gaan. Om dit goed te kunnen leren moet er tijd en moeite ingestoken worden. Er worden regelmatig bijscholingen of cursussen georganiseerd hiervoor. Onderaan deze blog heb ik enkele sites geplaatst met gratis trainingssessies via het internet.
  • Het woord digitaal schoolbord zegt het al: het is digitaal. Je bent dus altijd afhankelijk van elektriciteit. Een smartboard werkt met drie apparaten: een computer, beamer en het bord zelf. Je zit dus zonder bord wanneer een van deze drie apparaten je in de steek laten.
Voordelen

  • Lessen hoeven niet meer 's morgens of na school volledig uitgeschreven te worden op het krijtbord. Sommige methodes zijn al digitaal verkrijgbaar of je kunt delen uit het (werk)boek inscannen.
  • De lessen zijn actief en kunnen variëren door filmpjes, figuren, werkvormen, etc. Door het actieve bezig zijn van de kinderen met de leerstof, wordt het ook beter onthouden
  • Kinderen/leerkrachten die last hebben van allergieën of astma zullen blij zijn dat het smartboard (krijt)stofvrij is.
  • Op video's, presentaties, werkboeken, lesboeken, noem maar op, kun je aantekeningen maken. 
  • De technologische vaardigheden van de leerlingen stijgen.
  • Betrokkenheid wordt hoger.
  • Sluit aan op hun digitale belevingswereld.
Zoals u zelf al kunt zien, wegen de voordelen duidelijk op tegen de nadelen. De maatschappij veranderd met de dag en onze kinderen groeien op in een wereld van technologie. Waarom zouden we het onderwijs dan ouderwets houden met een krijtbord? De vele prikkels van de – voor ons drukke – tekenfilms en games boeien de kinderen. Om ze dan ook betrokken te houden in het onderwijs, zullen we met deze prikkels mee moeten gaan. Sommige leerkrachten hebben geen idee hoe ze dit in hun dagelijks onderwijs moeten toepassen.

Het is duidelijk dat de meeste leerkrachten het bord niet optimaal gebruiken. Waar ligt dat aan? Sommige leerkrachten of scholen nemen niet de tijd om zich te verdiepen in het bord of om trainingen te geven. Veel leerkrachten moeten het zich maar zelf uitzoeken. 




Functies smartboard*
Hoewel er enkele verschillen zijn in de mogelijkheden van het softwarepakket, worden de volgende functies doorgaans ondersteund:

·         Alles wat je met een normale computer kunt (websites bezoeken, video of audio afspelen, presentaties,...)
·         Schrijven en tekenen, de aantekeningen die je maakt kun je daarna ook opslaan
·         Ruimtelijke figuren zoals cirkels of lijnen op een eenvoudige manier doen verschijnen
·         Meerdere bordpagina’s aanmaken waartussen je kunt wisselen tijdens de les
·         Foto’s en afbeeldingen invoegen
·         Bordschema's progressief zichtbaar maken (zoals je met een blaadje papier een deel van je slide op de overheadprojector kunt afdekken)
*Functies van: http://nl.wikibooks.org/wiki/Onderwijstechnologie/Klastechnologie/Digitale_schoolborden#Wat_je_er_mee_kunt_doen

Om het bord dus optimaal te kunnen gebruiken is het handig om hier trainingen voor te volgen of u te laten helpen door een collega. Ook via het internet zijn er gratis trainingsessies beschikbaar. Het zou zonde zijn voor het bord als u het op de verkeerde manier inzet!

Handige info
Er zijn verschillende websites waarop leerkrachten bestanden voor de digitale schoolborden kunnen uitwisselen
·         www.digibordopschool.nl (gratis lessen up- en downloaden)
·         www.digitaalschoolbordonderwijs.nl/materialen (gratis, zonder inlogcode)
·         www.smartboardpagina.nl (gratis, zonder inlogcode)
·         www.digibordhulp.nl (gratis, wel registreren)

Ook zijn er sites waar u gratis trainingssessies kunt volgen:
·         Gratis trainingssessies: http://www.smartboard.nl/nl/training/gratis-training-materiaal.php
·         Trainingssessies via professionele trainers: http://www.smartboard.nl/nl/training.php



dinsdag 4 september 2012

iPad in het onderwijs

iPad in het onderwijs

De iPad, hij veranderde het mobiele computer-landschap volledig. De toegankelijkheid van het internet werd steeds sneller en dichter bij de hand. Waarom deze dan niet inzetten in het onderwijs. Voordat je de iPad wilt introduceren in de klas, zul je je moeten afvragen: wat wil ik ermee? Je wilt bijvoorbeeld leerlingen de mogelijkheid bieden om informatie snel op te zoeken, te verwerken en te presenteren.

Apps
Op een tablet kun je apps downloaden. Dit zijn programma's die je gratis of tegen een vergoeding op je iPad kunt zetten. Voor bijna alles wat je kunt bedenken bestaat tegenwoordig een app. Dus ook voor onderwerpen die inzetbaar in het onderwijs. Op de site www.ipadindeklas.nl hebben ze een heel handig overzicht gemaakt van bruikbare apps per vakgebied. De moeite waard om eens even te kijken dus!


Een les met de iPad
Alleen een app gebruiken in de klas, maakt het nog niet tot een goede les. Als leerkracht moet je goed voorbereid zijn en weten wat je ermee wilt bereiken en wanneer je de iPad wilt inzetten. Je zult zelf moeten weten hoe de iPad werkt, de leerlingen duidelijk aangeven hoe en waar ze bronnen kunnen zoeken, wat wel en wat niet kan etc. 
Bovengenoemde site, www.ipadindeklas.nl, geeft een stappenplan voor het creëren van een les met de iPad. Zeer handig voor jou als leerkracht.

Vervanger van schoolboeken?
Naar mijn mening kan de iPad niet volledig de schoolboeken nog niet volledig vervangen. Dit kan volgens mij alleen wanneer...

  • Alle methodes moeten beschikbaar zijn als e-book. Dit zijn digitale boeken. De werkboeken zullen sowieso niet vervangen kunnen worden. Schrijven blijft een belangrijk onderdeel van de motorische ontwikkeling van het kind.
  • De school zal een beschermd WiFi-netwerk moeten opzetten, dit om te voorkomen dat leerlingen op 'verkeerde' sites gaan. Dit netwerk blokkeert dat soort websites. 
  • Alle leerlingen van de school zal een iPad moeten hebben, dit kost heel veel geld. Geld wat vaak niet beschikbaar is...


Op youtube vond ik het volgende filmpje over een kleuter die leert met de iPad. Misschien eens interessant om te bekijken!



Liefs, juf Janou.


Het onderwijs heeft de iPad ontdekt. Op verschillende Montessorischolen in Nederland wordt de tablet ingezet om te leren lezen, schrijven en rekenen. Casper Meijer neemt de proef op de som.


www.wereldomroep.nl




Bronnen:
www.wereldomroep.nl
www.ipadindeklas.nl

21st Century Skills

21st Century Skills voor jou als leerkracht

Onze maatschappij verandert voortdurend. En met de maatschappij verandert ook ons onderwijs. We leiden onze leerlingen op om te functioneren in de maatschappij van de toekomst. 80% van de leerlingen hebben later banen die we nu nog niet eens kennen! Om hier een indruk van te krijgen, is het voor u misschien interessant om het volgende filmpje te bekijken:


Welke competenties hebben onze huidige leerlingen nodig in de 21ste eeuw? Internationaal zijn deze competenties beter bekend als de "21st century skills". Hieronder staan 3 van de 7 skills beschreven die belangrijk zijn voor de rol als leraar op de basisschool.


De 7 skills zijn:

  • Communiceren
  • Samenwerken
  • ICT Geletterdheid
  • Creativiteit
  • Kritisch denken
  • Probleem oplossend vermogen
  • Sociale en culturele vaardigheden

De 3 vetgedrukte vaardigheden worden hieronder uitgelegd. 

ICT Geletterdheid
In de wereld van nu gaat alles om informatie snel te verkrijgen of te verspreiden. Een van de kenmerken van onze informatiesamenleving is dat er snel en op het juiste moment naar informatie kan worden gezocht. ‘Even googlen’ en je hebt het antwoord. Het is niet alleen voor leerlingen, maar ook voor leerkrachten van belang dat ze weten hoe ze met deze ICT om moeten gaan. Tegenwoordig gaat heel veel digitaal. Onze kinderen groeien tegenwoordig ermee op, voor hen is het dus vanzelfsprekend en hoort het bij hun belevingswereld. Het is dus onmogelijk om deze "skill" weg te laten in het onderwijs.

Probleem oplossend vermogen

De wereld is vol problemen die om een oplossing vragen. Het is vak niet zo moeilijk om te constateren dat er een probleem is. Veel moeilijker is de vraag: hoe los je deze problemen op? Daar zijn verschillende manieren voor:
  1. door het probleem grondig te analyseren en de oorzaken aan te pakken
  2. door te zoeken naar een praktische oplossing
Het vraagt om een flexibele manier van denken, associatief vermogen en het vermogen om logisch na te denken en te redeneren. 

Waarom is deze skill nou zo belangrijk?
Het is net als bij videogames. Kinderen blijven het spel spelen, ondanks dat er fouten gemaakt worden, ze het level nét niet halen, blijven ze doorgaan. Het leert ze om niet bang te zijn om fouten te maken. In het onderwijs spreken we vaak over goed en fout. Dit werkt misschien bij het leren van de hoofdsteden, maar niet wanneer het gaan over het zoeken naar een oplossing/antwoord bij complexere problemen. Complexe problemen die ze later tegen zullen komen, waar wij nog niets vanaf weten. Problemen die ze hebben bij hun baan, die nu nog niet bestaat. Wie geen fouten durft te maken, zal niet met iets creatiefs kunnen komen of deze complexe problemen kunnen oplossen.
Die onderzoekende, probleemoplossende manier waarop videogames gamers laten leren, zou wel eens de basis kunnen zijn van ons toekomstige onderwijs.


http://www.carrieretijger.nl

Kritisch denken
Analytisch denken is eigenlijk nauw verwant met kritisch denken. Het houdt niet alleen dat je probleemoplossend kunt nadenken, maar ook dat je een probleem of vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken kunt bekijken. Daarnaast kun je door middel van een analytisch denkvermogen ook goed hoofd en – bijzaken onderscheiden.

Waarom is dit belangrijk?
Kinderen krijgen straks vraagstukken en problemen waar wij nog niets van af weten. Hier kun je ze dus ook geen antwoorden op geven. Wat je ze wel kunt leren, is het kritisch denken. Je leert ze verbanden leggen en categoriseren, zodat ze niet verdrinken in alle informatie. 


Klik hier voor een filmpje op leraar24.nl over de vaardigheden van de 21ste eeuw:

Mailen naar marcel.schmitz@zuyd.nl